tiistai 9. syyskuuta 2014

Kolminkertainen työ

Olen todennut, että vanhan talon kunnostamisessa kaikki täytyy tehdä kolmeen kertaan. Ensin tutkimiseen ja selvitystyöhön kuluu paljon aikaa. Kun oikea ratkaisumalli on monen mutkan jälkeen löytynyt ja päätös korjaustavasta on tehty, vanhat rakenteet puretaan. Ja lopuksi korjataan tai uusitaan. Siis kyse on kolminkertaisesta työstä uuden rakentamiseen verrattuna.

Päätöksen teko on kaikista vaikeinta, koska ratkaisuvaihtoehtoja on useita. Tietoa päätöksenteon tueksi on saatavilla paljon - ehkä liikaakin. Nettisivustot ja kirjat pursuavat erilaisia ratkaisuehdotuksia. Keskustelupalstoilla kaikilla kirjoittajilla on "se oikea" vastaus ongelmaan. Alan asiantuntijoilla ja myyjillä on omat näkemyksensä.  

Viimepäivien isona pohdintana on ollut yläkerran lämmitysjärjestelmä. Näyttäisi vahvasti siltä, että emme lähde uusimaan koko patterijärjestelmää vaan uusitaan vain ne osat jotka ovat tarpeen. Lattialämmitys jää haaveeksi ainakin yläkerran huoneiden osalta.

Lattian alla kulkevat lämmitysputket tarkistetaan ja tarvittaessa korjataan. Erittäin todennäköisesti vanha putkisto on hyväkuntoinen, mikäli ulkopuolinen kosteus ei ole niitä ruostuttanut. Vanhat lämpöpatterit testataan ja koeponnistetaan. Mikäli patterit vaativat, voidaan ne hiekkapuhaltaa ja uudelleen maalata. Muutama vanha patteri on uusittu luultavasti 60-70-luvulla ja näiden tilalle hankitaan uudet vanhan malliset patterielementit. Märkiin tiloihin asennetaan joko sähkö- tai käyttövesilämmitteinen lattialämmitys.