keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Salaovia ja asbestikartoitusta

Aloitimme tänään lattian purkamisen. Tarkoituksena on poistaa vanhat lattialevyt ja ottaa esiin vanha alkuperäinen lautalattia.

Vuosikymmenien aikana lattiakerroksen paksuus on kasvanut useilla lattiakerroksilla. Päällimmäisenä on laminaattiparkettia. Sen alta löytyi punainen ihan hyväkuntoinen muovilattia. Muovilattian alla on lastulevyä, jonka alla on jotain epämääräistä lattiamattoa. Pohjata paljastui paksua maalattua lautalankkua, jonka kunnosta ei ole vielä selvyyttä. Todennäköisesti jokaisen huoneen lattia koostuu vähän erilaisesta lattiamateriaalikerroksesta.

Purkamisen alkumetreillä heräsi epäilys, voisiko jotkin lattiakerrokset sisältää asbestia. Asbestia käytettiin todella paljon rakennusaineena 50-80-luvuilla muunmuassa rakennusliimoissa ja muovimatoissa. Lähdin selvittelemään asiaa ja keskustelin puhelimessa useiden asiantuntijoiden kanssa. Heidän mukaan tavallisissa PVC-muovimatoissa ja kirkkaissa liimoissa tuskin asbestia esiintyy. Mutta jos muovimaton pohjassa on harmaata massaa tai liima-aine on tummaa, kannattaa asbestia epäillä.

Minulle suositeltiin kaiken varalta näytteen ottamista ja laboratoriotutkimusta Työterveyslaitoksen laboratoriossa. Näytepalat leikataan itse ja laitetaan ilmatiiviiseen pussiin. Pussi lähetetään Lappeenrantaan postilla ja vastaus saadaan parin päivän sisällä.

Kiinteistöön on tehty kymmenen vuotta sitten asbestikartoitus, jossa tutkittiin saunatilat, ulkoseinät, porraskäytävän lattia- ja seinäpinnat sekä kylpyhuoneet. Asbestia löytyi vain saunasta kiukaan ympärillä olevista eristelevyistä.

Jäämmekin jännityksellä odottelemaan tutkimustuloksia. Odottaessamme jatkamme muita purkutöitä. Tänään vaatekaapiston takaa paljastui vanha ovi.