sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Kaakeliuunin purku epäonnistui

Olemme harkinneet vanhan tulisijan hankkimista. Pitkän etsimisen jälkeen sopiva kaakeliuuni löytyi parin sadan kilometrin päästä vanhasta saneerattavasta hirsitalosta. Kyseessä oli noin sata vuotta vanha Turun Kaakelitehtaan mallinumero 216. Kyseinen malli sopisi taydellisesti Villa Sandeliuksen tyyliin ja istuisi hyvin yläkerran huoneeseen, jossa palveli vuosikymmeniä sitten leivinuuni.

Kaakeliuuni pitäisi purkaa ja siirtää Villa Sandeliukseen. Ennen kaakeliuunin ostamista piti sen kunto varmistaa. Avuksemme pyysimme paikallisen takkamuurarin, jolla on paljon kokemusta vanhojen kaakeliuunien muuraamisesta ja niiden purkamisesta. Muurarimme kävi ohikulkumatkallaan tarkistamassa uunin kunnon ja iloksemme totesi sen hyväksi. Se oli kuulemma taitavasti muurattu.

Kaakeliuunin purkutyöt aloitettiin joulupyhien jälkeen. Uuni oli pääosin muurattu punatiilillä. Ikävä totuus alkoi kuitenkin purkutyön edetessä paljastumaan. Kaakelit oli sidottu toisiinsa vahvoilla raudoilla, rautalangalla ja sementtilaastilla. Koristevarvit lähellä kattoa olivat purettavissa ehjinä alas, mutta uunin muut osat eivät. Kaakeliuunia ei saisi purettua särkemättä kaakeleita. Pettymys oli suuri.

Vanhan kaakeliuunin purkamisesta ja muuraamisesta on kerrottu mm. museoviraston Tulisijat-korjauskortin sivulla 8.

Kuvat: Carl Irjala