sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Rautaiset kukkaset - perennatuet harjateräksestä

Palatakseni toissapäiväiseen naistenpäivään, sain kuin sainkin ikimuistoisen lahjan. Kukkakimpun sijaan toteutus oli varsin miehinen, tosin sitäkin toivotumpi. Lupauksen mukaisesti saan rautaiset kukkatuet, tilaustyönä toiveiden mukaisesti.

Toivelistalla on pitkään ollut tuet perennoille, ruusuille yms., jotka kukkiessaan tarvitsevat vähän pönkitystä. Villa Sandeliuksen pihalta löytyi kuvan valtavaksi kasvanut pioni. Viime kesänä pionin kukinta jäi tukematta ja en tiennyt löydön tehdessäni, että itkeäkö vaiko nauraa. Ihana löytö mutta murheellinen näky:


Nyt sitten ensi keväänä ajoissa kukintaa tukemaan. Olen aihetta tutkineena päätynyt seuraavaan harjateräksestä tehtyjen tukien taivutteluun. Lainaus on Rea Peltolan ja Vesa Koivun 'Puutarhurin ilot' -kirjasta sivulta 13 ja kuuluu näin:

Kätevin tuki on sellainen, jossa maahan työnnettävä pysty rauta kääntyy ensin vaakasuoraksi silmukaksi, sitten kaareksi ja lopuksi alaspäin suuntautuvaksi hakaseksi. Hakanen tuetaan seuraavan raudan silmukkaan.

Teko-ohje: Katko viiden millimetrin harjateräksestä 150 sentin pätkiä. Taivuttelua varten tarvitaan tukipiste, höyläpenkki sopii siihen hyvin. Silmukan sopiva läpimitta on 2-3 senttiä. Silmukan saa helpoimmin väännettyä esimerkiksi metallitangon ympärille. Voimaa tarvitaan vain viimeisen hakasen tekemiseen, ja jos apuna voidaan käyttää kädensijaksi sopivaa putkenpätkää, sekin käy kätevästi.

Näin tekemällä saadaan aikaiseksi häkkyröitä, joita sopivasti yhdistelemällä ovat varsin monikäyttöisiä. Kunhan projekti etenee, näistä luvassa tarkempia kuvia.