maanantai 20. toukokuuta 2024

Kattoremontti ja aurinkopaneelit muutamassa päivässä

Olemme suunnitelleet kattoremontin toteuttamista jo usean vuoden ajan. Nyt, vuosien jahkailun jälkeen, päätimme vihdoin toteuttaa remontin. Vuonna 2013 päädyimme pinnoittamaan katon Permaroof-pinnoitteella. Pinnoitteelle annettiin 10 vuoden takuu ja se palveli luvatun ajan oikein hyvin. 

Talossa oli alkuperäinen 110 vuotta vanha peltikate. Vanha peltikate oli korkeasta iästään huolimatta yllättävän hyvässä kunnossa. Emme tiedä mistä ihmeen metalliseoksesta pelti oli aikanaan tehty, koska se oli pysynyt tähän päivään asti lähes ruostumattomana. Lyijyssä ja sinkissä ei varmasti oltu säästelty. Eikä peltikatteen paksuudessa. Pellin huono kunto ei siis ollut pääasiallinen syy kattoremonttiin vaan kaikki muu. Muun muassa peltien saumat vaativat jatkuvaa korjausta ja niiden kiinnitykseen käytetyt rautanaulat ruostuivat puhki.

Pyysimme projektista tarjoukset useilta kattoremonttifirmoilta. Hintahajontaa lähes saman sisältöisissä tarjouksissa oli todella paljon. Jopa liikaa. Tämän kokoluokan projektissa hinta on tietysti tärkeä valintakriteeri, mutta yhtä tärkeitä ovat kokonaistoimituksen luotettavuus ja toimitusvarmuus. Tietty kattoremontin myyntivaiheessa ostopäätös perustuu myös mielikuviin. Silloin hyvällä myyjällä ja yhtiön brändillä on avainrooli. Valintamme kohdistui kattoremonttifirmaan, joka mielestämme täytti edellä mainitut kriteerit. Myönnettäköön että yhtiön asiakasprosessi on hyvin mietitty. Projekti eteni ensimmäisestä yhteydenotosta valmiiseen kattoon todella lyhyessä ajassa - jopa niin nopeasti että hetkittäin oli vaikea pysyä perässä.
  1. Torstai: Laitoimme yhteydenottopyynnön nettisivujen kautta ja myyjä otti meihin yhteyttä saman päivän aikana. 
  2. Perjantai: Kattomyyjä tuli tekemään paikan päälle kartoituksen seuraavana päivänä yhteydenotosta. Meille toimitettiin iltapäivällä kattava ja asiantunteva raportti katon kunnosta ja toimenpidesuosituksista. 
  3. Maanantai: Tarjous, joka piti sisällään ratkaisumallin, toimitettiin heti maanantaina. Sen sisältö käytiin myyjän kanssa tarkoin läpi ja sitä päivitettiin muutamin tarkennuksin ja toivein. 
  4. Tiistai: Vielä yksi korjauskierros tarjoukseen. Myyjä ilmoitti, että heillä olisi mahdollisuus aloittaa työt heti, mikäli pääsisimme sopimukseen. Hyväksyimme tarjouksen. 
  5. Keskiviikko: Talon ympärille asennettiin telineet.
  6. Torstai - tiistai: Kattoremontti: Vanhan katon purkaminen, katon oikaisu, tuuletusrimat, aluskatteet, piippujen korjaus, kattoturvatuotteet, sadevesijärjestelmä ym. ym. 
  7. Loppuviikko: Telineiden purkaminen ja viimeistelyt.

Mutta ei tässä vielä kaikki. 

Meidän haaveena on ollut jo pitkän aikaa asentaa katolle aurinkopaneelit. Vanhalle peltikatolle paneelien asennus ei onnistunut, mutta nythän tilanne oli toinen. Heti katon valmistuttua soitimme paikalliselle aurinkosähköjärjestelmiä asentavalle firmalle ja pyysimme heidät käymään. Sovimme kartoituksen samaksi päiväksi. Sama nopea tahti jatkui. Asiantunteva myyjä antoi meille jälleen saman päivän aikana tarjouksen aurinkovoimalasta ja sinetöimme kaupat sen tien. Järjestelmä asennettiin kahden päivän päästä sopimuksen teosta ja koko järjestelmä oli asennettu yhdessä päivässä. Aurinkovoimala toimii hyvin ja tuottaa sähköä varhaisesta aamusta iltamyöhään.