torstai 26. maaliskuuta 2015

Vanhoja valurautapattereita

Liityimme muutama viikko takaperin Facebookin Purkutavarakirppis-yhteisöön ja julkaisimme siellä ilmoituksen, jossa etsimme vanhoja valurautapattereita. Muutamassa päivässä saimme useita hyviä kontakteja ja vinkkejä henkilöistä, joilla oli käytettyjä valurautapattereita myytävänä. Sopivan kokoisia tai mallisia ei kuitenkaan löytynyt.

Päädyimme vanhojen pattereiden metsästämisen sijaan uusien pattereiden hankintaan. Juuri, kun olimme aikeissa tilata uudet, saimme vinkin Kirkkonummella myynnissä olevista vanhoista radiaattoreista. Ne osoittautuivat meille sopiviksi. Diesel-Mersu käyntiin, nokka kohti Kirkkonummea ja baanalle!

Määränpäänä oli pieni lammas- ja vuohitila nimeltään Patakukko. Patterit löytyivät osittain puretusta sivurakennuksesta, joka vaikutti purkukuntoiselta. Todellisuudessa se on museoviraston suojelema arvokas hirsirakennus, jonka rinnalla Villa Sandeliuksen entisöinti vaikuttaa pikku projektilta.
Mukaamme tarttui kolme hyväkuntoista seinämallista valurautapatteria ja yksi peltipatteri. Kun ne hiekkapuhalluttaa ja maalaa, tulee niistä kuin uudet. Haasteeksi muodostuu valurautapatterien kiinnittäminen seinään. Ne ovat ihan sikamaisen painavat.