sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Ilmanvaihdon tehostaminen

Saunan ja kylpyhuoneiden rakentaminen aloitettiin tällä viikolla. Tilojen ilmanvaihto pitäisi ratkaista heti pikimmiten. Olemme pyöritelleet erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja viimeisten viikkojen aikana päätymättä lopulliseen lopputulokseen. Alakerrassa on painovoimainen ilmanvaihto, jonka hyödynnettävyys uusien tilojen ilmanvaihdossa on osin epäselvää.


Rakennuksessa on neljä piippua, joissa on yhteensä 13 hormia eli poistoilmakanavaa. Luulisi, että poistoilmakanavia riittää alakerran poistoilmanvaihdon tarpeisiin. Näin ei kuitenkaan ole. Purettuamme vanhat poistoilmakanavat, jäljelle jäi kaksi käyttökelpoista: Näistä toisesta lähti suora hormipoistoilmahormi katolle ja toinen ei vetänyt laisinkaan. Koska saman piipun hormeihin on kytketty ylä- ja alakerran poistoilmakanavia, pyysimme paikallisen nuohousfirman kartoittamaan nykytilanteen ja antamaan oman arvionsa hormien kunnosta sekä jatkotoimista.


Jokainen olemassa oleva poistoilmakanava ylä- ja alakerrassa koeponnistettiin savukokeella. Toinen henkilö suihkutti alakerrassa hormiin hajutonta savua ja toinen henkilö totesi katolla mistä hormista savu tuli ulos vai tuliko ollenkaan. Kaikki hormit yhtä alakerran hormia lukuunottamatta vetivät kuten pitikin. Vain alakerran vanhaan kiertoilmauuniin kytketty poistoilmakanava ei vetänyt. Selvisi, että uunin savupelti oli kiinni ja aukaisemalla tämä alkoi ilmakin kulkea.

Tuloksena meillä on kaksi painovoimaisesti vetävää poistoilmakanavaa. Valitettavasti se ei riittäisi pyörittämään poistoilmaa alakerran asunnossa. Poistoilmaventtiilejä tulisi alakerran tiloihin yhteensä 6 kpl: kaksi kylpyhuonetta, sauna, WC, kodinhoitohuone ja keittiö. Ilmanvaihdon tehostamiseksi meillä olisi pari vaihtoehtoa. Joko rakentaisimme alakertaan kokonaan koneellisen ilmanvaihdon ja unohtaisimme olemassa olevat raitis- ja poistoilmahormit tai rakentaisimme koneellisen poiston yhden olemassa olevan poistoilmakanavan ja neljän tuloilmakanavan varaan.


Päädyimme ensimmäiseen vaihtoehtoon eli asentamaan ilmanvaihtokone. Valitsimme ilmanvaihtokoneeksi Vallox 110 MV:n, joka pitää sisällään muunmuassa lämmön talteen oton, liesituulettimen poistoilman kompensoinnin sekä paljon muuta. Ilmanvaihtokoneelle löytyy valmis paikka teknisestä tilasta, mutta joudumme poraamaan ulkoseinään kanavan tulo-ja toistoilmalle. Myös kahden kahden huoneen tuloilmaputkille porataan reiät tiiliseinään. Ilmanvaihtoputkisto saadaan asennettua alaslaskettuun kattoon. Liesituulettimelle putkitetaan järjestelmästä erillinen poistoilmakanava suoraan talon katolle.