perjantai 26. lokakuuta 2012

Avustushakemusten kimpussa

Museoviraston ja ympäristöministeriön tuottama Rakennusperintö.fi -sivusto on osoittautunut hyväksi tietolähteeksi vanhan rakennuksen korjaamisen ja saneerauksen suunnittelussa. Sieltä löytyy artikkeleita, linkkejä, case-kuvauksia ja kaikkea mitä vanhan talon omistaja tarvitsee ylläpidon tueksi.


Sivustolta löytyy myös kootusti kulttuurihistoriallisesti arvokkaille rakennuksille suunnattuja korjausavustusratkaisuja ja muita tukimuotoja, joiden olemassaolosta ei juuri muuten tietäisi. Vanhan rakennustavan vaalinta ja restaurointi on aina rakennuksen omistajan vastuulla - niinkuin on myös  kustannukset ja rahoitus. Usein on helpompaa ja halvempaa tehdä korjaus ja ylläpitotoimenpiteet tavoilla, jotka eivät tue rakennusperinnön säilymistä. Tästä syystä yhteiskunnan tuki onkin erittäin tärkeää ja useissa tapauksissa jopa edellytys hankkeiden onnistumisille.

Villa Sandeliuksessa olemme moneen kertaan miettineet monien välttämättömien korjaustoimenpiteiden järjellisyyttä, jos niitä aiotaan tehdä vanhaa kunnioittaen. Ongelmat ovat budjeteissa. Vanhan rakennustavan mukaiset korjauskustannukset ovat vähintään tuplasti moderneja tapoja kalliimpia. Materiaalit maksavat enemmän ja työmäärä on suurempi. Ja jos ns. puolta halvemmat toimenpiteet tarjotaan nykypäivän aineita ja menetelmiä käyttäen, on houkutus kovin suuri unohtaa rakennusperinnön hoito.

Saimme juuri valmiiksi Museoviraston rakennusten entistämisavustushakemuksen. Tässä haemme tukea mm. julkisivun korjaamiseen. Villa Sandeliuksen seinärakenne on erittäin haastava ja korjausrappaus tulee olemaan iso ja työläs (ja kallis) projekti. Vahva tahtotilamme on entisöidä julkisivu alkuperäisen kaltaiseksi alkuperäisellä tavalla - jos mahdollista.