lauantai 8. marraskuuta 2014

Perinteistä sähköä

Viimeviikkojen aikana olemme puntaroineet kiinteistön sähköistystä eli toteutammeko sen perinteisesti vai otammeko käyttöön KNX-pohjaisen kotiautomaatiojärjestelmän

KNX:ssä meitä kiinnostaa erityisesti järjestelmän toteutus- ja laajennusmahdollisuudet sekä laaja laitetoimittajien kirjo. Ylläpito, vikatilanteet ja uusien toimintojen käyttöönotto vaatisi kuitenkin aina siihen koulutetun henkilön. Kotkasta löytyy yksi KNX-asiantuntija, jolta saimme myös asiallisen tarjouksen. Vaikka KNX toisi mukanaan monia etuja, ei niitä kuitenkaan ole nähtävissä niin paljon, että pystyisimme perustelemaan rahallisen investoinnin. Uudisrakennuksessa KNX:n käyttöönotto olisi järkevämpää.

Päätimme toteuttaa Villa Sandeliuksen sähköistyksen perinteisellä kaavalla. Minulle on viimeviikkojen aikana syntynyt selkeähkö käsitys tulevista sähköteknisistä ratkaisuista. Yhdessä sähköasentajan kanssa olemme löytäneet johdoille hyvät kulkureitit ja asuntokohtaiselle keskukselle paikan. Talokeskus jää toistaiseksi käyttöön kiinteistön rappukäytävään, mutta uudelle keskukselle järjestetään tekniseen tilaan optio. Asunnon johdotukset ja rasiat pystyn asentamaan pääosin itse eikä pinta-asennuksia vaadita. Kytkennät jätän asiantuntijalle. Seuraava vaihe on piirtää yhdessä sähköasentajan kanssa sähkösuunnitelma.