tiistai 23. syyskuuta 2014

Kotiautomaatiojärjestelmä

Yläkerran saneerauksen aikana myös huoneistojen sähköistys pitää uusia. Lähdetäänkö sitä uudistamaan perinteisellä tavalla vai siirrytäänkö kotiautomaatiojärjestelmään sähkölaitteiden ohjauksessa, on ollut viimepäivien pohdinnan aihe. Ja myönnettäköön, että aihe ei ole ihan helpoimmasta päästä.

Kotiautomaatiojärjestelmässä olisi paljon hyviä ominaisuuksia ja etuja. Sen avulla voisi toteuttaa langattomat valokatkaisimet, ohjata valoja ja pistorasioita, rakentaa turvajärjestemän, säätää lämmitystä ja kaikkea muuta hauskaa. Ja kaikki etäohjauksena.

Markkinoilla on tarjolla useita erilaisia kotiautomaatiojärjestelmiä. Lyhyen tutkiskelun jälkeen yksi nimi on noussut esiin ylitse muiden: KNX. KNX ei ole mikään valmis järjestelmätuote- tai toimittaja vaan maailmalla laajasti käytetty standardi. Useat järjestelmätoimittajat ovatkin tuotteistaneet omat ratkaisunsa KNX-standardia hyväksikäyttäen. KNX:n etu on laaja ja luotettava laitetoimittajakirjo. Muitakin hyviä järjestelmiä toki on, mutta niihin en ole ehtinyt vielä perehtymään.

Järjestelmän pitäisi olla luotettava ja kohtuullisen helppokäyttöinen, jotta sitä pystyisi itse jatkokehittämään ja vikatapauksissa korjaamaan. Pelkäänpä, että KNX-pohjaiset järjestelmät eivät ole ihan helpoimmasta päästä asentaa ja ylläpitää.

Edullisin ja perusvarmin ratkaisu on kehittää perinteisellä tavalla olemassa olevaa sähköjärjestelmää, jonka avulla saadaan rakennettua ihan samat toiminnot kuin kotiautomaatiojärjestelmässä lukuunottamatta etäohjausta ja langattomia kytkimiä.