lauantai 11. lokakuuta 2014

Takalle paikka

Hormien kuntokartoitus sai jatkoa. Syyskuussa suoritettu hormien kuvaus antoi meille tietoa niiden yleiskunnosta, mutta tarkkaa käsitystä yksittäisten tulipesien rakenteesta emme saaneet. Suunnitelmissa on asentaa yläkertaan kaksi tulisijaa.

Purkutöiden aikana kaivoimme esiin kolme hormia, joissa kahdessa on sijainnut vanhojen kuvien perusteella leivinuunit. Kahden asiantuntijan voimin savukokeen, luotaimen ja kameran avustamana selvitettiin makuuhuoneen savuhormiston rakenne ja vanha käyttötarkoitus. Kartoituksen tuloksena saimme raportin kanavien rakenteesta, hormien käyttötarkoituksesta sekä suosituksen tulisijan liittämisestä hormistoon.

Yläkerrassa oleva toinen käyttöönotettava hormi tutkitaan myöhemmin. Millainen tulisija siinä on ollut kytkettynä ja mikä on sen rakenne, on vielä täysi mysteeri.

Jokatapauksessa hyvä uutinen oli, että tutkittuun hormiin tulisijan asentaminen onnistuu ja sitä varten lattiassa on betonista valettu alusta. Seuraavaksi pitäisi päättää millainen uuni siihen parhaiten sopisi. Viimeiset suunnitelmat ja keskustelut ovat pyörineet kaakeliuuni-ratkaisuissa.