sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Rautainen meininki

Pääsiäisterveiset Pohojanmaalta!

Välillä on mukava hakea vauhtia perinteiseen rakentamiseen ihan toiselta puolen Suomea, tällä kertaa Kokkolan Neristanista, jonka puukaupunginosasta löytyy runsain mitoin eheänä kokonaisuutena säilynyttä vanhaa rakennuskantaa.

Ideoita on kerätty ja samalla nautittu paikallisesta pääsiäisenvietosta: trulleista, pääsiäiskokoista ja ennenkaikkea hienosta pääsiäiskelistä. Kevätkukkiakin pääsi istuttamaan, jopa orvokkeja, jotka normaalisti ovat ajankohtaisia äitienpäivän tienoilla. Ja mikäs oli nautiskellessa, sillä orvokkien kodiksi päätyi löytö paikallisesta antiikkiliikkeestä eli Puu-mista.

Se oli ihastumista ensisilmäyksellä: vanhat rautaruukut, jotka odottivat uutta kotia. Hieman vaivannäköä niiden perille saamiseksi täytyy nähdä, sillä painoa näillä on käsittämättömän paljon eikä niiden kantaminen houkuttele VR:n junia vaihtaessa. Kauppias tarjoutui maksutta nämä varastoimaan, mutta keksinkin lykätä nämä toistaiseksi hoitoon, kukitettuna.

Nämä eivät nimittäin käytössä kulu vaan paranevat vain vanhetessaan. Näiden ikä ei ole tiedossa: parhaan arvion mukaan 1800-luvulta, voivat myös olla 1900-luvun puolesta välistä. Itse tykkäsin, että olkoot siitä puolestavälistä eli juuri talomme ikäiset. Englantilaiset joka tapauksessa.