perjantai 6. maaliskuuta 2015

Takka - unohtaa, rakentaa vaiko kehittää?

Tämän aamupäivän takanpurkuprojektin piti olla pikku juttu, "päivätäyskeikka", joka olisi valmis puoleen päivään mennessä. Pieneksi jutuksi se muodostuikin. Takka päätettiin jättää purkamatta. Syystä. 

Takka löytyi seinien purkutöiden yhteydessä eteisen seinälevyjen takaa. Kyseessä on lattiasta kattoon muurattu tulisija. Aamupäivän projektin tarkoitus oli purkaa etuosan tiilet pois ja purkaa sydän, joka korvattaisiin tulevaisuudessa valurautaisella. Totesimme purkutyön alkumetreillä, että mikäli takkasydän halutaan poistaa, jouduttaisiin koko rakennelma todennäköisesti purkamaan - lattiasta kattoon. Tai ainakin lähes. "Päivätäyskeikasta" tuli lyhyt ja päätimme ottaa aikalisän.

Pikaisen pohdinnan perusteella meillä on kolme etenemistapaa takan suhteen: unohtaa, rakentaa tai kehittää.

Unohtaa.
Tämä vaihtoehto tuntuisi helpoimmalta ja lienee myös järkevin. Aperita-pullo sisälle, takka umpeen, kipsilevyt päälle ja taulut seinälle. Meillä on tapana valita vaihtoehdoista paras, ei aina järkevin. 

Rakentaa.
Vaikka takkarakennelma on iso ja sen seinät ulottuvat kahteen huoneeseen ja vintin katon rajaan, on se vain pelkkä takka. Se on purettavissa ja muurattavissa uudelleen. Ensimmäiseltä miettimältä ajatus on älytön, mutta tosiasiassa se vaatisi vain aikaa ja vaivaa. Iso varaava takka keskellä asuntoa ei ole huono ajatus.

Kehittää.
Takan hormi on edelleen kytkettynä savupiipuun, vaikka ilma sen sisällä ei nyt kuljekaan. Todennäköisesti piipun pellit ovat kiinni ja matkalla voi olla muita tukkeita. Varmaa on, että savukanavan saisi aukaistua ja hormin voisi putkittaa. Putkituksen voisi tehdä valmiiksi ja takkavaraus voitaisiin asentaa tiiliseinään odottamaan takan kytkemistä.