perjantai 12. joulukuuta 2014

Vanhanmallisia sähkökalusteita

Suosittelen, että ennen upporasioiden asentamista seinään, kannattaa niihin asennettavien pistorasioiden, kytkimien ja muiden kojeiden mallityypit olla selvillä. Lisäksi ennen asennusta kannattaa olla tiedossa oikeat asennusmitat.

Aloitin asentamaan rasioita kahdenkymmenen sentin korkeuteen, kuten tapana on. Rasioiden pinnan säädin tulevan 13mm kipsilevyn tasolle. Ja rasiat ryhmittelin perustyyppisiä rasiamalleja vastaaviksi, maksimissaan viiden rasian ryhmiin.

Pyysin vaimoni ihastelemaan hienoja sähköasennuksiani. Hän katsoi viritelmiäni ja totesi kaikkien rasioiden olevan väärällä korkeudella, koska rasian alareunat osuisivat lattialistaan. Ne olivat myös väärässä syvyydessä, koska kipsilevyn päälle oli suunnitteilla peilipanelointi. Lisäksi muutamat rasioista olivat väärässä paikassa. Lopuksi vielä selvisi, että viiden rasian yhdistelmät eivät olisi mahdollisia, jos päätyisimme vanhanmallisiin pistorasioihin. Kyllä otti päähän, lievästi ilmaistuna. Onneksi olin ehtinyt asennuksissa vasta toiseen huoneeseen. Ei auttanut muuta kuin keskeyttää sähkötyöt ja alkaa etsimään vanhanmallisten sähkökalusteisen myyjiä ja valmistajia.

Vaihtoehtoja vanhanmallisiksi sähkökalusteiksi ei ole tähän mennessä löytynyt monia. Schneider Electricillä on Renova-sarja, joka sopisi Villa Sandeliuksen tyyliin. Renova-sarjan sähkökalusteet ovat teknisesti laadukkaita, sarja on kattava ja ulkonäkö on ok. Mutta "se joku juttu" niistä puuttuu. Antiikkiverstaan sähkökalustesarja on tyyliltään oikeanlainen. Etenkin mustat bakeliittikojeet. Myös Domus Classica myy samaa sarjaa, mutta Antiikkivertaan tarjoama näyttää olevan kattavampi. Kaikki vanhanmalliset sähkökalusteet ovat hinnaltaan melko arvokkaita verrattuna perinteisiin. Toisaalta ne luovat sitä henkeä ja tyyliä, jota Villa Sandeliukseen halutaan. On myös hyvä pohtia, kannattaako huonekalujen taakse piiloon jääviin pistorasioihin investoida.


Antiikkiverstaan musta bakeliitti kääntökytkin neliönmuotoisella taustalevyllä.

Antiikkiverstaan musta bakeliitti kääntökytkin pyöreällä taustalevyllä.

Musta muovinen Schneider Renova-kääntökytkin.

Hienon hieno, mutta purettava sahköasennus.