tiistai 9. joulukuuta 2014

Röörit auki

Koneellinen ilmanvaihto. Näin kattavassa saneerauksessa voisi olla hyvinkin perusteltua muuttaa ilmanvaihto koneelliseksi. Ilmanvaihtokone lämmön talteenotolla. Raitista ja puhdasta ilmaa yötäpäivää. Tehokas kosteuden poisto märkiin tiloihin. Koneellinen ilmanvaihto voisi tuoda osansa kiinteistön energiatehokkuuden parantamiseen.

Villa Sandeliuksen ilmanvaihto on toiminut 100 vuotta painovoimaisesti ja toimii jatkossakin. Neljän piipun poistoilmahormit pitävät huolen, että ilma kiertää. Kosteiden tilojen poistoilmaventtiileihin lisätään tarvittaessa poistoilmapuhaltimet. Näitä ei kuitenkaan tarvitse, mikäli poistoilmahormin veto on riittävä.

Rakennuksen toisen kerroksen raitisilmakanavat ovat olleet jostain syystä vuosikymmeniä poissa käytöstä. Ne kuitenkin löytyivät seinälevyjen takaa pienen etsimisen jälkeen. Tarkoituksena on ottaa ne käyttöön makuuhuoneissa ja olohuoneessa. Myös keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen asennetaan raitisilmakanavat tarpeen varalle. Rautakaupoista löytyy erilaisia suodattimella varustettuja painovoimaisen ilmanvaihdon tuloilmapaketteja. Ajatus on, että olemassaolevaan läpivientiin liimataan polyuretaanivaahdolla kiinni korvausilmaputki ja sisäpuolelle asennetaan joko käsisäätöinen tai termostaattiventtiili.

Painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaperiaate. Lähde: Rakennusperintö.fi

Vanha tuloilmaventtiili

Tuloilmasäleikkö

Tuloilmaventtiili-rojua


Vanha tuloilmaventtiili