keskiviikko 27. elokuuta 2014

Lattialämmitys vanhaan taloon

Ulkoseinien lämpöeristäminen sisältäpäin tulee väistämättä eteen, kun aloitamme Villa Sandeliuksen sisäpuolen saneeraamisen. Myös yläpohjan lisäeristäminen on työlistalla, mutta ei ensimmäisenä. Eristämisen jälkeen olemassa olevien lämpöpatterien antama lämpöteho riittänee, mutta mikäli kaukolämmöstä halutaan saada parempi hyötysuhde, on lattialämmityksen asentaminen harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Ja olisihan lattialämmitys kieltämättä mukava.

Olemme viimepäivien aikana ottaneet selvää erilaisista lattialämmitysratkaisuista ja keskustelleet asiantuntijoiden kanssa vaihtoehdoista. Lattialämmitysjärjestelmän asentaminen on iso työ. Mutta todella suureksi työmäärän tekee pohjatyöt. Villa Sandeliuksen yläkerran lattia on rakennettu tukevan hirsikehikon päälle, mutta sadan vuoden aikana lattia on elänyt eikä ole enää suora. Lattialämmitys vaatisi oikaisun tavalla tai toisella. Riippuen millaisen lattialämmitysratkaisun päättää ottaa, on kokonaistyömäärä vähän erilainen.

Se, mihin ratkaisuun päädymme, selviää lähiviikkoina. Valintaan vaikuttaa luonnollisesti työmäärä ja kustannukset, toisaalta tarve. Toisena hyvänä vaihtoehtona on olemassa olevan patterisysteemin modernisointi. Alakerrassa lattialämmityksen olemassaolo olisi enemmän perusteltua, yläkerran osalta en ole ihan varma.