lauantai 3. marraskuuta 2012

Hormien kunto askarruttaa

Villa Sandeliuksen hormien kunto on askarruttanut jo pitkään. Rakennuksessa on neljä alkuperäistä hormia, joista ainakin piirrustusten mukaan kaksi menisi alakertaan asti ja kaksi toiseen kerrokseen. Alkuperäisen rakennustapaselosteen mukaan rakennukseen olisi asennettu alunperin neljä kappaletta Ihanne-uuneja. Näiden tarkoista malleista ei ole ainakaan toistaiseksi saatu varmuutta. Vanhojen pohjakuvien perusteella alakerran konehuoneissa olevat Ihanne-uunit olisivat olleet kaakeliuuneja. Yläkerran tulisijat olivat luultavasti leivinuuneja.

 


Yksi hormeista on kytketty öljykattilaan, muut hormit toimivat huoneistojen poistoilmaputkina. Elokuussa suoritetun öljykattilaan liitetyn hormin nuohouksen ja silmämääräisen arvion perusteella piipun yläosa vaatisi lähitulevaisuudessa korjaustoimenpiteitä. Kyseisen piipun pellitys on uusittu noin vuosi sitten, muissa on alkuperäiset 100-vuotiaat pellit. Koska rakennus liitettäisiin joulukuun aikana kaukolämmitykseen, ei välittömiin korjaustoimiin ole ryhdytty.

 

Selvitin tällä viikolla hormien kuntokartoituksen teettämistä asiantuntijalla. Totesimme, että kartoitus kannattaa tehdä vasta, kun hormeja pääsee tarkastamaan myös asuntojen sisäpuolelta. Tällöin voidaan arvioida tarkoin korjaustarpeet, paloturvallisuuteen liittyvät vaatimukset ja edellytykset tulisijakäytölle. Marssijärjestys onkin hieman ongelmallinen mm. LVI:n ja tulisijojen suunnittelua ajatellen - suunnittelutyö pyrittäisiin tekemään ennen kuin hormeihin päästään käsiksi asuntojen puolelta.