lauantai 23. toukokuuta 2015

Kevätsuudelmia...

Tänä keväänä olen käynyt ihailemassa hanamia sekä Tukholmassa että Helsingin Roihuvuoressa, haaveillen kovasti omasta kirsikankukkien paljoudesta. Päädyin pitkän pohdinnan jälkeen kevätsuudelma -lajikkeeseen, joita ihailin Tukholman Kungsträdgårdenin puistossa (prunus accolade). Helsingin kirsikkapuistossa on käytetty kestävämpää rusokirsikka (prunus sargentii). Omissa valinnoissani kauneus on monasti mennyt käytännön edelle, kuten nytkin, ja valitsin useista lajikkeista itselleni mieluisamman eli kauneimman.

Eilen pääsin toteuttamaan haavettani aurinkoisessa kevätsäässä. Mukana talkoissa oli pikkuapulainen, joka taatusti nautti saadessaan polkea mutaa sydämensä kyllyydestä. Ja hauskaahan se oli omastakin mielestä.

Kirsikat sijoitettiin vasta valmistuneisiin, graniittikivillä kehystettyihin istutusaltaisiin. Komeat taimet näyttävät vielä kovin orvoilta ja heiveröisiltä yksinään. Taimet saivatkin jo saman päivän aikana kaverikseen muitakin istutuksia.

Tässä puuhassa ei auta kuin toivoa parasta ja olla kärsivällinen, ajan myötä taimet vahvistuvat ja toivottavasti jatkossa ei tarvitse mennä merta pidemmäksi kalaan nauttiakseni jokakeväisestä hanamista.

*Hanami (花見, japania, ”kukkien katseleminen”)