perjantai 31. heinäkuuta 2015

Uutta asfalttia

Kesän kynnyksellä aloitettu projekti sadevesien ohjaamisesta autotieltä saatiin päätökseen. Työn etenemistä hidastutti kuulemma uuden asfalttiurakoitsijan kilpailuttaminen ja valinta. Ainakaan valitun urakoitsijan tehokkuudessa ei ole valittamista. Vanhan asfaltin poistamisessa, pohjatöissä ja uuden asfaltin laittamisessa kului aikaa vain muutama tunti. Se kyllä tuntuu aika nopealta toiminnalta. Lopputuloksena Villa Sandelius sai etupihalleen uuden asfaltin. Tien pinnan kaltevuutta muutettiin niin, että sadevedet valuvat jatkossa ojaan tien toiselle puolelle.

lauantai 18. heinäkuuta 2015

Isoisän valmistama leikkimökki

Isoisän lapsenlapsilleen valmistama leikkimökki siirtyi nykyisen asuntomme etupihalta Villa Sandeliuksen pihamaalle. Eli lasten tulevaan kotiin...

perjantai 17. heinäkuuta 2015

Vanhojen peiliovien asennus

Keväällä entisöidyt Villa Sandeliuksen alkuperäiset peiliovet ovat odottaneet asennusta jo viikkojen ajan. Kaksi ovea päätyi asunnon ulko-oviksi. Suurimpana ongelmana asennuksessa on ollut oviin sopivien karmien rakentaminen, jota en ilman apua osannut tehdä. Apua sain, ovet on asennettu ja hyvä tuli. Aikamoista rakentelua tämäkin.



tiistai 14. heinäkuuta 2015

Onnistumisen merkkejä

Merkit viittaavat siihen, että saatamme hyvinkin onnistua tavoitteessamme saada asunto muuttovalmiiksi elokuun alkuun mennessä. Huomioitakoon, että muuttovalmis ≠ valmis. Asioita jää puuttumaan tai monet eivät ehdi valmistumaan. Listassa ei kuitenkaan ole mitään sellaista, mikä estäisi asettumisen taloksi.  Kaksi huonetta on jokatapauksessa valmiina ja muiden makuuhuoneiden viimeistely on työn alla.

torstai 9. heinäkuuta 2015

Halpa rakenneilmaisin

Olemme tähän mennessä onnistuneet välttämään seinälevyjen takana olevien sähköjohtojen vahingoittumisen. Tällä viikolla viimistelynaulain on ampunut listanauloja seinään siihen tahtiin ja sellaisella voimalla, että todennäköisyys rikkoa johdot on ollut suuri. Johtojen reitit on valokuvattu varmuuden varalta, mutta jokaisesta seinästä ei kuvia löydy.

Pikku hiljaa meidän pitäisi myös aloittaa valurautapattereiden asennukset. Painavia seinäpattereita varten teimme aiemmin keväällä kipsilevyjen taakse tukikoolaukset, joihin pattereiden pidikkeet ruuvataan kiinni. Minulla oli koolausten sijainnit tarkasti muistissani...niin kauan kuin oli.

Tarvitsemme avuksemme sellaisen rakenneilmaisimen, jolla löydämme levyjen takaa puukoolaukset, metallit ja sähköjohdot. Ilmaisimia löytyy lähes jokaisesta rautakaupasta ja tavaratalosta. Merkkilaitteet maksavat 50-100€ ja halvempia löytyy parista kympistä ylöspäin. Meille riittää halvemman hintaluokan vehje. Halvin ja käyttötarkoitukseen sopiva koolausilmaisin löytyi Kotkan Starkista hintaan 4€ (ovh). Se on oikeasti halpa se! Eikä tässä vielä kaikki. Pakettiin kuului mukaan 9V patteri.


Sähköjohdot kulkevat seinän takana lähellä lattiarajaa.
Tarkka sijainti selviää vain rakenneilmaisimella.

Edullisin ja käyttötarkoitukseen sopiva ilmaisin löytyi Starkista.
Hinta 4 Euroa ja patteri kaupan päälle. Halpa. Eikä ollut edes tarjouksessa.

Käyttö oli helppoa ja johdot löytyivät seinän takaa nopeasti.



sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Pala Kotkan puunjalostusteollisuuden historiaa

Tästä rannasta otettiin Kotkan kaupungin talousvesi useiden vuosikymmenien ajan. Vesi puhdistettiin Villa Sandeliuksen alakerrassa ja pumpattiin Kotkansaarella sijaitsevaan Haukkavuoren vesitorniin. Saimme tänään kuulla, että ennen 50-lukua Villa Sandelius olisi toiminut myös Gutzeitin sellutehtaan käyttöveden pumppaamona. Niinpä Villa Sandeliuksella on oma roolinsa myös Kotkan puunjalostusteollisuuden historiassa.






Ps. Tänään, sunnuntaina 5.7.2015, joen pinta näyttäisi olevan valokuvan perusteella tavanomaista alempana. Ympäristöhallinnon ylläpitämän raportin mukaan vedenvirtauma olisi hiukan keskiarvoa pienempi...







Sisustussaneerausta

Kyllä. Kyseessä on Ikean keittiö. Keittiökalusteiden asiantuntijaksi minua on turha kutsua, mutta mielestäni Ikean keittiöt ovat hyvin tuotteistettu, suunnittelupalvelu ja nettisuunnitteluohjelmat toimivat moitteettomasti ja ostaminen on tehty helpoksi. Jos noudattaa asennusohjeita, ei kaappien kokoaminen ja asentaminen ole vaikeaa - vaikkakin tekeminen osoittautui todella työlääksi. Runkojen kasauksessa ja asennuksen pohjatöissä menee poskettoman paljon aikaa. Runkojen asentaminen kiskoille menee vaivattomasti, mutta niiden yhteensovittaminen samaan linjaan onkin oma taiteen lajinsa. Kun kaappien rungot ovat paikallaan, ollaan työssä vasta puolessa välissä. Edessä on työtasojen, altaiden, peitelevyjen, ovien ja laatikostojen rakentelu. Lisäksi integroitavien kalusteiden eli jääkaapin, lieden, mikron ja liesituulettimen asentaminen on edessä.

Tapetointiprojekti on edelleen vaiheessa, koska osa tapeteista loppui kesken. Täydennystä on luvassa parin viikon päästä, jolloin viimeiset tapettivuoat päästään liimaamaan seinille. Ensiviikolla käynnistyy kaiken muun työn ohessa huoneiden listoitus. Ovien karmit odottavat myös asennusta.

Kylpyhuoneiden kattopaneelit ovat hankintalistalla. Etsinnässä ovat puiset valkoiseksi maalatut paneelit, jotka olisivat mahdollisimman samanoloiset, kuin huoneiston alkuperäiset vanhat paneelilaudat. Vaihtoehto puupaneeleille on kosteisiin tiloihin sopivat MDF-paneelit, jotka olisivat hinnaltaan huokeampia.

Ikea-keittiö rakenteilla.

Suuritöisiä, mutta oikein hyviä.

Kodinhoitohuonetta.

Arvolistoja.

Puiset vai MDF-kattopaneelit?

Paneloitavaa riittää.