keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Joulu saapui taas taloon

Jo perinteeksi muodostuneena tapana Joulupukki ei unohda taaskaan Villa Sandeliusta eikä talon asukkaita. Edellisinä vuosina Pukki muisti asukkaita kaukolämmöllä ja uusilla sähkötolpilla.

Tänä vuonna olemme olleet erityisen ahkeria. Villa Sandelius sai joululahjaksi talonmiehen. Minut! Sen sinetöi talonmiehelle osoitettu oma postilaatikko, johon voi jatkossa tiputtaa tervehdykset ja lahjoitukset. Laskutkin. Lisäksi kuin tilauksesta, ystävämme järjesti meille joulutervehdykseksi kuorma-autollisen multaa. Täyttä tavaraa.

Nyt tämän vuoden työt on tehty. Ensi vuonna jatketaan.





lauantai 20. joulukuuta 2014

Villa Sandelius. Salaisuuksien kammio.

Vaikka seiniä ja välipohjaeristeitä on purkutöiden aikana tongittu tuntikausia, ei aarteita ole löytynyt. Ei rahakätköjä. Ei kultakelloja. Eikä käsigranaatteja. Ainoastaan vanhoja tapetteja, kasa viinapulloja, vanhoja lehtiä ja SKP:n lippalakki. Hauskoja löytöjä toki nekin. Toisaalta, meillä on vielä muutama sata neliömetriä tutkimatta.

Jos tulevat sukupolvet innostuvat entisöimään kiinteistöä, tulevat he löytämään rakenteiden takaa yllätyksiä. Viestejä tästä päivästä. Lehtiä, mainoksia, tulostettuja otteita tästä blogista ja kaikkea muuta mitä mieleen juolahtaa. Olen yrittänyt saada myös lapset innostumaan aarteiden kätkennästä.


Viestejä tulevaisuuteen.

(Tämä ei ole Kymen Sanomien mainos. Se nyt vaan sattuu olemaan Kotkan paikallislehti)


keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Ovien kohtalo

Huoneiston väliovien kohtalo on ollut mietinnässä jo pidemmän aikaa. Vielä hetki sitten olimme aikeissa hankkia kasan vanhoja ovia, entisöidä nämä ja asentaa ne vanhoille karmeille. Kun perehdyimme tarkemmin asiaan, osoittautui todellinen työmäärä niiden suhteen liian isoksi. Niinpä päätimme asentaa vanhojen ovien ja karmien tilalle uudet. Aluksi hankimme rautakaupasta uudet karmit ja ovimallien valinnan teemme myöhemmin. Uudet karmit asettunevat vanhojen paikalle aika mutkattomasti. Hieman oviaukkoja pitää suurentaa tai pienentää.

Rappukäytävältä löytyneet kolme alkuperäistä ovea aiomme entisöidä. Yksi niistä tulee yläkerran asunnon uudeksi ulko-oveksi. Kaksi jäljellä olevaa kunnostetaan alakerran asuntojen käyttöön.

Ovisuunnittelun aikana kävi ilmi, että tulevan kodinhoitohuoneen ovi olisi väärässä paikassa. Ei auttanut muu kuin kaataa pätkä hirsiseinää uuden ovipaikan tieltä. Hirrenpätkät menivät varastoon ja niistä voi vaikka joskus rakennella pihalle pöydän. Tai jotain muuta.



Rappukäytävän seinän takaa löytyneitä alkuperäisovia.

Vanhan oven lukkorakenne.

Kodinhoitohuoneen uusi ovipaikka.

Pala hirsiseinää.

Näistä saa joskus väsättyä vaikka mitä.

perjantai 12. joulukuuta 2014

Vanhanmallisia sähkökalusteita

Suosittelen, että ennen upporasioiden asentamista seinään, kannattaa niihin asennettavien pistorasioiden, kytkimien ja muiden kojeiden mallityypit olla selvillä. Lisäksi ennen asennusta kannattaa olla tiedossa oikeat asennusmitat.

Aloitin asentamaan rasioita kahdenkymmenen sentin korkeuteen, kuten tapana on. Rasioiden pinnan säädin tulevan 13mm kipsilevyn tasolle. Ja rasiat ryhmittelin perustyyppisiä rasiamalleja vastaaviksi, maksimissaan viiden rasian ryhmiin.

Pyysin vaimoni ihastelemaan hienoja sähköasennuksiani. Hän katsoi viritelmiäni ja totesi kaikkien rasioiden olevan väärällä korkeudella, koska rasian alareunat osuisivat lattialistaan. Ne olivat myös väärässä syvyydessä, koska kipsilevyn päälle oli suunnitteilla peilipanelointi. Lisäksi muutamat rasioista olivat väärässä paikassa. Lopuksi vielä selvisi, että viiden rasian yhdistelmät eivät olisi mahdollisia, jos päätyisimme vanhanmallisiin pistorasioihin. Kyllä otti päähän, lievästi ilmaistuna. Onneksi olin ehtinyt asennuksissa vasta toiseen huoneeseen. Ei auttanut muuta kuin keskeyttää sähkötyöt ja alkaa etsimään vanhanmallisten sähkökalusteisen myyjiä ja valmistajia.

Vaihtoehtoja vanhanmallisiksi sähkökalusteiksi ei ole tähän mennessä löytynyt monia. Schneider Electricillä on Renova-sarja, joka sopisi Villa Sandeliuksen tyyliin. Renova-sarjan sähkökalusteet ovat teknisesti laadukkaita, sarja on kattava ja ulkonäkö on ok. Mutta "se joku juttu" niistä puuttuu. Antiikkiverstaan sähkökalustesarja on tyyliltään oikeanlainen. Etenkin mustat bakeliittikojeet. Myös Domus Classica myy samaa sarjaa, mutta Antiikkivertaan tarjoama näyttää olevan kattavampi. Kaikki vanhanmalliset sähkökalusteet ovat hinnaltaan melko arvokkaita verrattuna perinteisiin. Toisaalta ne luovat sitä henkeä ja tyyliä, jota Villa Sandeliukseen halutaan. On myös hyvä pohtia, kannattaako huonekalujen taakse piiloon jääviin pistorasioihin investoida.


Antiikkiverstaan musta bakeliitti kääntökytkin neliönmuotoisella taustalevyllä.

Antiikkiverstaan musta bakeliitti kääntökytkin pyöreällä taustalevyllä.

Musta muovinen Schneider Renova-kääntökytkin.

Hienon hieno, mutta purettava sahköasennus.

tiistai 9. joulukuuta 2014

Röörit auki

Koneellinen ilmanvaihto. Näin kattavassa saneerauksessa voisi olla hyvinkin perusteltua muuttaa ilmanvaihto koneelliseksi. Ilmanvaihtokone lämmön talteenotolla. Raitista ja puhdasta ilmaa yötäpäivää. Tehokas kosteuden poisto märkiin tiloihin. Koneellinen ilmanvaihto voisi tuoda osansa kiinteistön energiatehokkuuden parantamiseen.

Villa Sandeliuksen ilmanvaihto on toiminut 100 vuotta painovoimaisesti ja toimii jatkossakin. Neljän piipun poistoilmahormit pitävät huolen, että ilma kiertää. Kosteiden tilojen poistoilmaventtiileihin lisätään tarvittaessa poistoilmapuhaltimet. Näitä ei kuitenkaan tarvitse, mikäli poistoilmahormin veto on riittävä.

Rakennuksen toisen kerroksen raitisilmakanavat ovat olleet jostain syystä vuosikymmeniä poissa käytöstä. Ne kuitenkin löytyivät seinälevyjen takaa pienen etsimisen jälkeen. Tarkoituksena on ottaa ne käyttöön makuuhuoneissa ja olohuoneessa. Myös keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen asennetaan raitisilmakanavat tarpeen varalle. Rautakaupoista löytyy erilaisia suodattimella varustettuja painovoimaisen ilmanvaihdon tuloilmapaketteja. Ajatus on, että olemassaolevaan läpivientiin liimataan polyuretaanivaahdolla kiinni korvausilmaputki ja sisäpuolelle asennetaan joko käsisäätöinen tai termostaattiventtiili.

Painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaperiaate. Lähde: Rakennusperintö.fi

Vanha tuloilmaventtiili

Tuloilmasäleikkö

Tuloilmaventtiili-rojua


Vanha tuloilmaventtiili

lauantai 6. joulukuuta 2014

Hirsiseinien sisäpuolinen eristys

Olen aiemmin todennut, että vanhan kunnostamisessa on kolminkertainen työ verrattuna uuden rakentamiseen. Villa Sandelius on ennenkaikkea oppimisprojekti. Valmiita vastauksia ei ole. Vanhan saneeraus ja sen opettelu ei sisänsä ole vaikeaa - kunhan muistaa jakaa työt tarpeeksi pieniin osiin ja järjestää tekemiselle tarpeeksi aikaa. Suurin haaste on tehdä oikeita päätöksiä.

Tämäkin työvaihe, hirsiseinien sisäpuolinen eristys, on jälleen niitä projekteja, jossa jokaisella neuvonantajalla ja asiantuntijalla on hiukan erilainen näkemys siitä miten eristys pitäisi toteuttaa. Vaikka yksiselitteistä totuutta ei olekaan, ovat neuvot olleet kullan arvoisia. Kyse ei ole mistään isosta tai vaikeasta työstä. Kyse on siitä, että valitaan sellainen eristämistapa, joka on pitkäikäinen ja sopii rakenteisiin.

Ratkaisumme onkin yksinkertainen. Seiniin rakennettiin pystykoolaus 60cm jaolla mitallitetusta 48x48mm rimasta. Kulmat, ylä- ja alareunat tiivistettiin pellavatiivistenauhalla.  Ekovillan 50mm paksut 565x870 selluvillalevyt istuivat jakoon sellaisenaan. Seinä peitetään 13mm kipsilevyllä.

Pellavaeristenauhaa

Seinäkoolaus

Selluvillaa seinällä.

Tuotetietoja.

Villalevyjä.

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Sähkökäynnistys

Tänään aamulla minua odotti työmaalla kasa sähkötarvikkeita. Rasiatarvikkeita, MMJ:tä, antennijohtoja ja RJ-parikaapelia. Sähkötöitä olisi tiedossa.

Eilen sähköasentajan kanssa olohuoneen seinälle piirtämämme kolmen ensimmäisen huoneen sähkösuunnitelma vaatii toteutusta. Tarkoituksena on, että asennan itse rasiat ja johdot. Sähköasentaja tekee lopuksi kytkennät. Suurin osa ajasta meneekin johtojen vetämisessä ja johtoreittien keksimisessä. Koska yhtään johtoa tai rasiaa ei haluta pinta-asentaa, on johtojen ja rasioiden upottaminen piiloon rakenteiden taakse työlästä. Tämä päivä meni hitaasti harjoitellen. Huomenna ehkä nopeammin. Perjantaina täydellä vauhdilla?

Sähkösuunnitelma olohuoneen seinälle piirrettynä.

Tuliaisia sähköasentajalta.

Johtoreittien rakentelua käsisirkkelillä.

Sähkörasian asentamista vanhan tilalle.